Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης

ΑΡΧΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΕΓΑ: Συστήματα διοίκησης και σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής

 

 

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Το σύνολο των διδασκόντων αποτελείται από μέλη ΔΕΠ των 3 ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο ΠΕΓΑ.
Οι διδάσκοντες έχουν σημαντική ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία, καθώς και συγγραφικό έργο στο αντικείμενο του εκάστοτε μαθήματος ενώ έχουν διδάξει συναφή αντικείμενα σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

 

ΤΡΟΠΟΣ/ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ


Η διδασκαλία των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης σε αίθουσες των ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρόταση με εκτενής χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μέρος του προγράμματος εξ’ αποστάσεως. Επίσης, κατά τη διάρκεια του θεωρητικού μέρους των μαθημάτων θα γίνει χρήση διαδραστικών πινάκων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αυξήσουν το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση των συμμετεχόντων, αλλά και προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας με τον διδάσκοντα και αφομοίωσης σύνθετων εννοιών. Από την άλλη πλευρά, η διδασκαλία των μαθημάτων θα υποστηριχθεί από την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Open eClass.


Χρήση τηλεκπαίδευσης (e-learning)


Για τις ανάγκες του προτεινόμενου ΠΕΓΑ θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Open eClass, η οποία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών μαθημάτων. Η πλατφόρμα Open eClass ακολουθεί την φιλοσοφία του Ανοικτού Λογισμικού και υποστηρίζεται από το Ακαδημαϊκό Δίκτυο GUnet. Η πλατφόρμα χρησιμοποιείται για το σύνολο σχεδόν των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο είναι και ο συντονιστής της συγκεκριμένης πρότασης (www.eclass.tuc.gr). Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ΠΕΓΑ, με βάση τα προηγούμενα, θα αναπτυχθούν ηλεκτρονικά μαθήματα στο Open eClass για το σύνολο των μαθημάτων του προγράμματος, με στόχο την ηλεκτρονική οργάνωση, αποθήκευση και παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα δώσει τη δυνατότητα διαχείρισης του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του ΠΕΓΑ (σημειώσεις, παρουσιάσεις, αρχεία video ή σύνδεσμοι σε αρχεία video που αφορούν το μάθημα). Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα Open eClass θα προσφέρει τις εξής δυνατότητες:

  • Περιγραφή μαθήματος (πληροφορίες αναφορικά με τους στόχους, την ύλη, τη δομή και την ορολογία του μαθήματος, καθώς και συνδέσμους από το διαδίκτυο σχετικά με το μάθημα)
  • Προγραμματισμός μαθήματος (ηλεκτρονική ατζέντα σχετικά με τις επιμέρους δράσεις του μαθήματος, όπως διαλέξεις, εξετάσεις, κλπ).
  • Επικοινωνία εκπαιδευτή και εκπαιδευομένων (ανακοινώσεις από το εκπαιδευτή που αφορούν το μάθημα και τους εκπαιδευόμενους, περιοχή συζήτησης για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα σχετικά με το μάθημα, ανταλλαγή σε πραγματικό χρόνο μηνυμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων στο μάθημα, ανταλλαγή αρχείων μεταξύ εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών, κλπ).
  • Αξιολόγηση και εκπόνηση εργασιών (ηλεκτρονική διαχείριση των εργασιών του μαθήματος, ασκήσεις αυτοαξιολόγησης των εκπαιδευομένων για τον έλεγχο κατανόησης της ύλης του μαθήματος)
  • Άλλες δυνατότητες (δημιουργία ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης).

Είδος εκπαιδευτικού υλικού


Το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο ΠΕΓΑ περιλαμβάνει:

  • Σημειώσεις: Οι σημειώσεις αφορούν τόσο το θεωρητικό, όσο και το εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων (όπου αυτό θεωρείται απαραίτητο).
  • Παρουσιάσεις: Οι παρουσιάσεις των μαθημάτων αφορούν κυρίως τη δια ζώσης διδασκαλία
  • Πρόσθετο υλικό: Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά βοηθητικό υλικό για το εκάστοτε μάθημα, όπως βιβλιογραφία, χρήσιμους συνδέσμους στο διαδίκτυο, αρχεία επίδειξης video ή σύνδεσμοι σε αρχεία video στο διαδίκτυο που αφορούν το μάθημα, κλπ.

Το σύνολο του προηγούμενου εκπαιδευτικού υλικού είναι αναπτυγμένο σε ψηφιακή μορφή και θα είναι διαθέσιμο στους εκπαιδευόμενους μέσω της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Open eClass.

 

Διαδικασία αξιολόγησης αποφοίτων/ Τρόπος πιστοποίησης

Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων στο συγκεκριμένο ΠΕΓΑ, λαμβάνοντας υπόψη και τους όρους της προκήρυξης της πράξης, βασίζεται στα εξής κριτήρια: (1) Επιτυχής εξέταση στο τέλος κάθε ενότητας του προγράμματος, (2) Παρακολούθηση του 80% των προγραμματισμένων ωρών επιμόρφωσης. Οι συμμετέχοντες αξιολογούνται σε κάθε θεματική ενότητα βάσει των project που θα δοθούν ανά θεματική ενότητα.
Προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι η παρακολούθηση (δια ζώσης ή/και μέσω τηλεδιάσκεψης από απόσταση) του 80 % των προγραμματισμένων ωρών επιμόρφωσης σε καθεμία από τις 3 διδακτικές ενότητες. Για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ικανοποιούν και τα δύο προηγούμενα κριτήρια.

Πιστωτικές μονάδες Προγράμματος/Δυνατότητες αξιοποίησης πιστωτικών μονάδων σε προγράμματα ΑΕΙ ή άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών μη τυπικής Εκπαίδευσης (Πιστοποιητικό Δια βίου Εκπαίδευσης με χαρακτήρα εξειδίκευσης), όπως προβλέπεται από το Νόμο 3369 Α΄171/06-07-05 «Συστηματοποίηση της Δια Βίου Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» και το Νόμο 3879 Α΄163/21-09-10 «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με την προκήρυξη της συγκεκριμένης πράξης, σε όλους του συμμετέχοντες που ικανοποιούν τα κριτήρια της επιτυχούς παρακολούθησης του προγράμματος (βλ. προηγούμενη ενότητα) θα χορηγείται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης συνοδευόμενο από Αναλυτική Κατάσταση των θεματικών ενοτήτων και μαθημάτων που παρακολούθησε ο εκπαιδευόμενος, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο προσόν για πιθανή παρακολούθηση άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων (π.χ. μεταπτυχιακές σπουδές).

 

 

 

tucdia viou